İletişim
Türkçe English

Solvent Nedir

...
Solvent Nedir
Solvent Nedir

İnsanlık özellikle son zamanlarda doğa üzerinde birçok tahribata neden olmuş ve bundan dolayı küresel iklim değişikliği meydana gelmeye başladı. Bundan dolayı hem kendi sağlığımız için hem de çevre bilincinden dolayı kullandığımız ürünleri daha çok inceleyerek kullanmaya dikkat ediyoruz.

Avrupa ve diğer gelişmiş ülkeler insan sağlığına zarar veren ürünlerin kullanımını kısmen veya tamamen kısıtlamaktadır. Bu kapsamda yapılan kısıtlamalardan bir tanesi de endüstride ülkemizde solvent olarak bilinen kimyasal ürünleridir. Ülkemizde maliyetinin düşük olması ile tercih edilen ürünlerin tehlikeleri ve zararları hakkında bilgi vererek toplumsal bilinç oluşması gerekmektedir.

Solvent Nedir

Solvent ingilizceden dilimize geçen kelime anlamı ve endüstride genel olarak çözücü olarak bilinen üründür. Uygulama yapılacak bölgede diğer maddeleri çözmek veya seyreltmek amacıyla kullanılan sıvılardır. Solventin içerisinde birçok farklı tehlikeli kimyasal maddeden oluşmakta olup kullanım sonrasında ise tehlikeli atık özelliği alır. Endüstride kullanım alanı çok geniş olan solventler mutlak içerik bilgilerine göre, iş ve işçi sağlığı gözetilerek kullanılması gerekmektedir.

Solvent çözücü üretim şekillerine göre geleneksel ve biyolojik esaslı olmak üzere iki sınıfta incelememiz mümkündür. Gelenek metotta doğalgaz ya da petrol damıtılmasıyla elde edilirken; yenilenebilir hammaddelerin işlenmesi ile yapılmaktadır.

İnsan sağlığına ve çevreye çok ciddi zararları olabilen solventlerin birçoğu kanserojen grubunda yer almakta ve bütün gelişmiş ülkelerde kullanılması sınırlandırılmış hatta yasaklanmıştır. Ülkemizde ise ne yazık ki alternatif ve çevreci ürünler kullanmak yerine doğaya ve çevreye zarar veren ürünler düşük maliyeti nedeniyle kullanılmaktadır. Ülkemizde şu anda solvent kullanımı ile ilgili olarak bir kısıtlama bulunmamaktadır fakat Avrupa Birliğine Uyum Yasaları dahilinde çalışmalar devam etmektedir.

Solventlerin maddeleri kullanırken İş sağlığı ve güvenliği mevzuatlarınca anlatılşmıştır. Bu kapsamda iş ve işçilerin sağlığı için mutlaka gerekli önlem ve tedbirlerin alınması ayrıca kişisel koruyucu ekipmanların kullanılması gerekmektedir.

Solventlerin Kullanım Alanları

Solventler endüstride geniş bir kullanım alanı vardır. Genel olarak solvent tipleri ve kullanım alanları;

  • Aseton: Endüstriyel Kaplama ve kozmetik alanlarında
  • Trikoloroetilen: Yağ gidermede
  • Toulen: Endüstriyel kaplama ve bazı üretim işlerinde
  • Metilklorit: Boya sökme uygulamalarında
  • Metil Etil Keton (MEK): Matbaa uygulamasında mürekkep içeriği ve mürekkep çıkarma işlemlerinde ve böcek öldürücü üretiminde
  • Perkloro Etilen: Kuru temizleme uygulamalarında
  • Siklohekzanon: Plastik, böcek öldürücü üretimi, elektronik üretimde kaplama uygulamalarında
  • N Metil Pirolidon (NMP): Plastik üretimi, elektronik endüstrisinde, böcek öldürücü üretimi, petrokimya endüstrisi uygulamalarında
  • Tetrahidrofuran (THF): Plastik üretimi, polimer kaplama, böcek öldürücü imalatı, parfüm üretimi gibi yerler kullanım alanıdır.

 

 

Solventin Zararları

Laboratuvar ortamında üretilen sentetik çözücüler yapılan araştırmalar sonucu kanserojen etkiye sahip oldukları tespit edilmiştir. Bilim ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte yapılan araştırmalar sonucunda hem insan hem de çevreye çok ciddi sorunlarının olduğu gözlemlenmiştir.

Yapılan araştırmalar sonucu çok ciddi zararlara neden oluşturan çeşitli solvent türleri bebek ürünlerinde, oyuncaklarda, mobilyalarda, ev eşyalarında ve bir çok alanda zararlı olan sentetik solvent ve solvent içeren ürünlerin kullanılması birçok ülkede de yasaklanmıştır. Ne yazık ki bu yasaklara rağmen zararlı solventler kaçak yolla üretilmekte aynı zamanda maliyetinin ucuz olması nedeniyle hala kullanılabilmektedir.

  • Solventlerin bir çoğu yanıcı uçucu malzemelere olup kolayca buharlaşarak ortama zehirli ve patlayıcı gaz karışımları verebilmektedir. Bundan dolayı depolanan bölgede yangın riskini azaltmak için hiç bir şekilde sigara içmeyin.
  • Birçok solventin uçucu olması ve ortama patlayıcı gaz verme ihtimali olmaktadır. Bu özellikleri nedeniyle iş kazaları oluşumuna doğrudan veya dolaylı olarak katkı vermektedir .
    Yoğun bir şekilde solvente maruz kalmak deri, göz veya iç organların zarar görmesine neden olabilir. Bu durumdan kaçınmak için ürünün MSDS (Güvenlik Bilgi Formu) formunu incelemeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır.
  • Solvent buharı solunması veya yutulması durumunda hemen ortaya çıkan boğaz yanması, mide bulantısı, kusma, zor nefes alma, hızlı ve duzensiz kalp atışı, bitkinlik gibi belirtilere neden olur. Bazı solventler kansere, böbrek veya sinir bozukluklarına neden olabilir. Bazı durumlarda solventlerin uyuşturucu etkisi de olabilir.
  • Solventle kirlenmiş havanın akciğere gelmesi ile bu zerrecikler kana karışabilir. Kana karışan bu kimyasal ürünler diğer organlara zarar verme ihtimali çok yüksektir.
  • Göz ile temasında yanma, kaşınma, yaşarma, kızarıklığa neden olur. Solventin buharına uzun süre maruz kalınması durumunda geçici görme bozukluğu, sürekli kaşıntı veya kalıcı görme bozukluğuna neden olabilir.
  • Deri ile temasında ise kuruluğa, kabuklanmaya ve kaşıntıya neden olabilir. Solventin deri üzerinde uzun süre kalması durumda kana karışma ve başka hastalıklara neden olma ihtimali vardır.
  • Yapılan araştırmalara göre solvent kullanımının akciğer, böbrek, pankreas ve idrar torbası kanserlerine neden olabileceği belirtilmiştir.

İş yerlerinde ne yazık ki çok farklı yoğunluk ve özelliklerde solventler bulunmaktadır. Bununla beraber işyerinde bulunan diğer kimyasallar ile reaksiyona girerek daha tehlikeli ürünler meydana gelme ihtimali vardır. Özetle her biri kabul edilebilir değerlerin altında yoğunlukta olan solventler olsa da bir arada bulunması ile narkoz etkisine ve başka sağlık sorunlarına neden olabilir.

Solvente Alternatif Çevreci Çözümlerimiz

Kimyasal solventler depolanması zor bir ürün olup, iş ve işçi sağlığına çok ciddi zararlar vermektedir. Aynı zamanda kullanım sonrasında tehlikeli atık kısmında ürünler çıkmakta; depolanması, kullanması ve kullanım sonrasında oluşturduğu ürünler ile kullanım konusunda maksimum özen gösterilmesi ve mümkünse solvent yerine daha çevreci çözümler kullanılmalıdır.

Yeşil Grup Enerji ve BakTek olarak endüstriyel alanda ekipmanlardaki yağ sorunlarınızı daha çevreci ve kullanımı kolay bir ürünle çözüyoruz. Element Milk, Element DabCln ve Element Fusion ile paslanmaz çelikten oluşan tüm mamüller üzerinde temizlik ve bakımında kullanılabilir. Yeşil Grup Enerji ve BakTek olarak sizlere çevreci ürünler sunmak ve dünyamızı yaşanabilir bir yer yakmak için devamlı çalışacağız.

 

İletişim Formu